Αναπτυξιακό μέτρο η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για ακίνητα, μετρητά και μετοχές αξίας έως 800.000 ευρώ
Η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ως γονική παροχή λογίζονται τόσο τα ακίνητα, όσο και τα μετρητά και οι μετοχές. Αυτό τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αιτήματα γονέων, αλλά και παππούδων που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ελάφρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ, ενώ για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός. Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε.
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον φόρο κληρονομιάς και αυτό διότι, η κληρονομιά συνήθως αφορά μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το μέτρο ως αναπτυξιακό. Σημειώνουν επίσης ότι γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδια αντιμετώπισης.