Άλμα πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο
Με κύμα ανατιμήσεων έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο συνέχισε την κούρσα του και έφτασε στο 3,4%, όταν έως και πριν από λίγους μήνες ήταν κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία αναγκάζεται μεταξύ άλλων να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμό. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόση διάρκεια θα έχουν οι ανατιμήσεις. Εάν δηλαδή θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο ή θα «καίνε» επιχειρήσεις και καταναλωτές και το 2022.
Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 – Οκτωβρίου 2019.
Στη συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Οικονομκών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχεται ότι «οι πληθωριστικές πράγματι, φαίνεται να είναι πιο οξείες, σε σχέση με τις αρχικές -διεθνείς και ευρωπαϊκές- εκτιμήσεις και να διαρκούν περισσότερο». Επιμένει ωστόσο στην εκτίμηση ότι θα είναι παροδικές. «Με τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Το βέβαιο είναι ότι θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Το πώς ακριβώς θα το πράξουμε, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες» σημειώνει.
Πηγή: naftemporiki.gr