Αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων στις τιμές τροφίμων στο ράφι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρώτο κύμα ξεκίνησε κυρίως από μικρούς παίκτες της αγοράς λιανεμπορίου, που είχαν, εκ των πραγμάτων, περιορισμένα περιθώρια απορρόφησης των υψηλότερων τιμών από τους παραγωγούς, αλλά το κύμα επεκτείνεται αναδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας και υπηρεσιών logistics.

Με την επιβάρυνση μόνο από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος να ξεπερνά για τις επιχειρήσεις κατά μέσον όρο το 50% και κατά ορισμένους τα χειρότερα να έπονται, τα περιθώρια διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα στενεύουν, σύμφωνα με στελέχη μεγάλων αλυσίδων super market που, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα τις εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές.

 

Εξάλλου, τα αυξημένα τιμολόγια από προμηθευτές έχουν οδηγήσει ήδη από τον περασμένο μήνα μικρότερους παίκτες της αγοράς σε αυξήσεις. Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις σε επαρχιακές πόλεις, παντοπωλεία και μεμονωμένα καταστήματα. Μεγάλες αλυσίδες super market, που αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση, μιλούν στο Euro2day.gr για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 1-3% στις τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, αλλά την ίδια στιγμή, οι ίδιες αναφέρουν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων τροφίμων όπου οι ανατιμήσεις ξεπερνούν ήδη το 40% και κινούνται σημαντικά υψηλότερα σε προϊόντα χαμηλής αξίας.

Μεγάλες βιομηχανίες έχουν προαναγγείλει αυξήσεις τιμών στα τελικά προϊόντα τους προκειμένου να υπερασπιστούν την κερδοφορία τους.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά το προσεχές διάστημα και θα είναι στοχευμένες αλλά και μεγάλες. Πηγές σε αλυσίδα super market σημειώνουν ότι έχουν γνωστοποιηθεί αυξήσεις μέχρι και 15% σε κατηγορίες όπως γαλακτοκομικά, καφέδες, ελαιόλαδο, πουλερικά, ζυμαρικά, δημητριακά, αλεύρι και μη τρόφιμα.

Άλλη αλυσίδα στην ίδια κατηγορία αναφέρει επιβάρυνση από τα τιμολόγια της ΔEΗ πάνω από 50%, με επιπλέον επιβάρυνση από κόστη σε συσκευασίες και πρώτες ύλες πάνω από 10-20%. Από τον Ιούνιο παρατηρεί ανατιμήσεις πάνω από 5% σε προϊόντα που δεν χαρακτηρίζονται πρώτης ανάγκης.

Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις κινούνται μεσοσταθμικά στη ζώνη του 5% από τον Ιούνιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μας μεταφέρουν πηγές εταιρείας, αποδίδοντας την ακρίβεια κυρίως στη συσκευασία, ειδικά στις κονσέρβες. Την ίδια στιγμή, όμως, στα ζυμαρικά, λόγω των αυξήσεων στην πρώτη ύλη, η αύξηση κινείται στα επίπεδα του 5-10%, φτάνοντας το 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας. Στα προϊόντα ζύμης, οι αυξήσεις κινούνται στο 3-4% και στα συσκευασμένα άλευρα γύρω στο 5%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανατίμηση στο φρέσκο ψωμί, που φτάνει περίπου 15%. Γύρω στο 2-4% είναι η αύξηση στον καφέ, ενώ στο αλουμινόχαρτο παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 5%, με τον μεγάλο παίκτη της αγοράς να μην έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του.

Στα νωπά λαχανικά παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις, ενώ η επιβάρυνση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα, ανατιμήσεις της τάξης του 25% ή και υψηλότερα, κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα, δεν προκαλούν εντύπωση. Σταθερά ανοδικά κινούνται πάντως τα λάδια και ειδικά τα σπορέλαια, με αυξήσεις από 8%. Συνολικά στην κατηγορία οι τιμές κινούνται υψηλότερα, με μέσο όρο μεταξύ 13% και 15%.

Οι αυξήσεις των τιμών στο γάλα μετακυλίονται στα τελικά προϊόντα, αλλά κυρίως από μικρούς παίκτες της αγοράς, με ποσοστό ανατιμήσεων που κυμαίνεται σε 5-6%, όταν η πρώτη ύλη κινείται πάνω από 20% υψηλότερα από πέρυσι. Στην κατηγορία οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές σταθερές από τους μεγάλους προμηθευτές, που λόγω ανταγωνισμού εμφανίζουν μικρές αποκλίσεις. Παρατηρούνται, ωστόσο, ανατιμήσεις από μεμονωμένες μικρές τυροκομικές μονάδες.

Εν κατακλείδι, τα στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου σημειώνουν ότι έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τα επιπλέον κόστη και συνεχίζουν την προσπάθεια που, κατά τους ίδιους, έχει στόχο ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που όμως μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα, καθώς οι τάσεις είναι αυξητικές.

Εξάλλου, ήδη τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9% και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, νωπά λαχανικά 21,5%, άλλα βρώσιμα έλαια 17,6% και καύσιμα και λιπαντικά 17,4%.