Αιτήματα της αγοράς για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Θέμα άμεσης αναθεώρησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), υπό τον γνώμονα των νέων δεδομένων και προτεραιοτήτων που δημιούργησε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, έθεσε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών ο Βασίλης Καζάς (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, εκφράζοντας το αίτημα της πλειονότητας του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το Euro2day, μιλώντας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ως τώρα ενότητες του συνεδρίου, με θέμα την πρόοδο και τις προκλήσεις του εθνικού σχεδίου για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Καζάς ζήτησε να επισπευσθεί η προγραμματισμένη για το 2023 αναθεώρηση των δράσεων για επιχορηγήσεις του ΤΑΑ, υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Η γεωπολιτική κρίση δημιουργεί νέες προτεραιότητες και αναβαθμίζει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγκτικής. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε να επανεξετασθεί το ύψος των επιχορηγήσεων και η περίμετρός τους για δράσεις που επιτρέπουν ενεργειακή αυτονόμηση βιομηχανιών και συνολικά επιχειρήσεων.
Η υιοθέτηση διαδικασιών fast track για εγκατάσταση ΑΠΕ από βιομηχανίες και τη διασύνδεσή τους με το σύστημα, η παροχή κινήτρων απόσβεσης των παραπάνω επενδύσεων και η παροχή μεγαλύτερων επιχορηγήσεων για εγκατάσταση των κοστοβόρων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν πεδία, σύμφωνα με στελέχη των επιχειρήσεων, που πρέπει να επανεξετάσει η κυβέρνηση, όταν αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο. Όσο πιο γρήγορα προετοιμαστεί κάτι τέτοιο, ενόψει της τακτικής αναθεώρησης του 2023, τόσο καλύτερα, σημειώνουν.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Καζά, θα μπορούσε να επανεξετασθεί επανακατανομή επιχορηγήσεων προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και της ακτοπλοΐας, που αποτελεί βασικό παράγοντα στο τουριστικό προϊόν της χώρας και θίγεται άμεσα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Η αναθεώρηση των δράσεων το 2023 είναι δεδομένη και τα εμπλεκόμενα υπουργεία γνωρίζουν ήδη ποια από τα υποπρογράμματα θα εμφανίσουν υστέρηση. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει η προεργασία άμεσα.
Παρότι ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δράσεις πράσινης μετάβασης, που ενέχει το εθνικό σχέδιο, καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, αναδεικνύοντας τη θελκτικότητά τους, είναι βέβαιο ότι το θέμα μόλις άνοιξε και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «μεγάλες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορηγήσεις για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και φυσικά για ΑΠΕ. Δεν βλέπω να απαιτείται σε αυτό το σκέλος αναθεώρηση».
Η Ελλάδα έχει επιτύχει τα πρώτα milestones της χρονιάς για το σκέλος των επιχορηγήσεων-μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πάνελ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση της επόμενης δόσης.
Διαβάστε περισσότερα στο Euro2day