Αφαντοι οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα στην Ελλάδα
Σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό και στην εστίαση δημιουργεί η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού υποψήφιοι εργαζόμενοι αναβάλλουν την απόφασή τους να ζητήσουν εργασία υπό τον φόβο είτε η επιχείρηση στην οποία αιτούνται θέση να μην ανοίξει, ή να ξανακλείσει λόγω lockdown, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Όπως επισημαίνουν οι FT, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις εργατικού δυναμικού στους κλάδους αυτούς, την ώρα που συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την ζωτικής σημασίας για την οικονομία θερινή τουριστική περίοδο.
Το πρόβλημα αυτό απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει ο κλάδος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία. «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο», δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι FT υπενθυμίζουν πως παρόμοιο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού σε μπαρ και εστιατόρια αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, με τη διαφορά όμως πως το σχετικό μέγεθος και η οικονομική στάθμιση του κλάδου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερα. Συνήθως απασχολεί περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, αναλογικά σχεδόν διπλάσιο απ’ ότι στην Ισπανία, και για τον λόγο αυτό τα προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, δήλωσε πως «οι βασικοί κλάδοι που δημιουργούν θέσεις εργασίας όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και η ψυχαγωγία, πλήττονται από την αβεβαιότητα», προσθέτοντας πως «είναι ασαφές το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα».
Άνθρωποι από τους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων έλεγαν στους FT πως το συνεχόμενο ανοιγοκλείσιμο εστιατορίων και μπαρ τον περασμένο χρόνο δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα και πως οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί τα μαγαζιά αυτά να ξανακλείσουν και για τον λόγο αυτόν αναζητούν άλλου είδους εργασία.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερπροσφορά μέτριων καφέ, μπαρ και εστιατορίων –τα οποία άνοιξαν κατά κόρον τη δεκαετία 2010-2020- που δεν προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απασχόλησης.
Ο κ. Καββαθάς υπολογίζει πως έως και 92% όλων των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν στην δεκαετία εκείνη ήταν στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, οδηγώντας σε κρίση υπερπροσφοράς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ο κόσμος νομίζει πως είναι εύκολο επάγγελμα, πως οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει μια καφετέρια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η υπερπροσφορά βλάπτει όλους καθώς πέφτει η ποιότητα και τα περιορισμένα κέρδη πρέπει να τα μοιραστούν περισσότεροι… Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου».
Άλλοι σημειώνουν πως οι κυβερνητικές πολιτικές για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιδείνωσαν το πρόβλημα, με πολλούς εργαζόμενους να προτιμούν να ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ μηνιαίως παρά να εργαστούν σε ένα εστιατόριο όπου ο μισθός ξεκινάει από τα περίπου 850 ευρώ τον μήνα.
Ο κ. Βέττας εκτιμά πως η έλλειψη προσωπικού είναι σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ αποδίδει ευθύνες στην ύπαρξη «υπερβολικά πολλών κανονισμών» που καθιστούν «δύσκαμπτη» την απασχόληση στην Ελλάδα.
Πάντως, το πρόβλημα πλήττει ακόμα και τα γνωστότερα μαγαζιά της Ελλάδας. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου σχολίαζε πως φέτος ήταν η πρώτη φορά στα 35 χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου του που δυσκολεύεται να καλύψει τις 76 θέσεις εργασίας, καθώς ο κόσμος δεν στέλνει πλέον βιογραφικά.