Άδωνις Γεωργιάδης: Αν μειώναμε τους φόρους στα καύσιμα θα είχαμε μεγάλη απώλεια εσόδων
Εξαιρετικά νέα για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και το γεγονός ότι «είμαστε πλέον η πρώτη χώρα στην ΕΕ με εγκεκριμένο πρόγραμμα για το νέο ΕΣΠΑ.
Σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοφανή εθνική επιτυχία και πως αυτό δίνει στην κυβέρνηση επιπλέον χρόνο για να απορροφήσει γρήγορα χρήματα, δίνοντας έμφαση στη διάθεση πόρων για τη λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση μείωνε τους φόρους στα καύσιμα, θα υπήρχε μεγάλη απώλεια εσόδων του κράτους.
Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε μια μεγάλη επιβάρυνση της κρίσης ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ρωσία ξαφνικά επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα στον Nord Stream 1 έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και προς άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης σχεδόν κατά 50%. Αυτό οδήγησε ξαφνικά σε μια άνοδο της τιμής της θερμικής μεγαβατώρας, όπως μετράμε το φυσικό αέριο από τα 140 στα 200 ευρώ».
«Η εξέλιξη παγκοσμίως όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, δηλ. να απορροφάμε όλη την αύξηση εμείς ως κράτος και να αφήνουμε ένα πολύ ελάχιστο κομμάτι αυτής να φτάνει στο λογαριασμό των καταναλωτών γίνεται ακόμα πιο σημαντική και φυσικά βαρύνει και θα βαρύνει, εάν συνεχιστεί αυτό, τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
«Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα δεν είναι στις επιλογές της κυβερνήσεως. Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι φόροι είναι στον πυρήνα των εσόδων του κράτους, μία μεγάλη απώλεια των εσόδων του κράτους θα έθετε ζητήματα όπως την πορεία του ελλείμματος, επισημαίνοντας και την κρίση που διέρχεται η αγορά των ομολόγων» είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς μια τέτοια απόφαση δεν θα πάρουμε, αντιθέτως όσο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο έχουμε με ασφάλεια, θα τον διαθέτουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ γιατί δεν έχουν λεφτά» πρόσθεσε και κατέληξε: «Πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία για να ξέρουμε ότι απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν».
Αναφερόμενος στους ελέγχους για την αιχροκέρδεια στα πρατήρια καυσίμων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Δυστυχώς φαίνεται ένας υψηλός αριθμός πρατηρίων που έχει υψηλότερο κέρδος σήμερα από ό,τι την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, άρα παραβιάζει το πλαφόν του κέρδους που έχουμε θεσπίσει. Υπογράφουμε συνεχώς και νέα πρόστιμα και ελέγχους κάνουμε ασταμάτητους. Έχουμε ξεκινήσει τον έλεγχο στα διυλιστήρια και στη μεταφορική αλυσίδα των καυσίμων».
Πάντως, σημείωσε «μην έχουμε αυταπάτες. Η άνοδος της τιμής δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια» τονίζοντας πως η μεγάλη διαφορά στον καταναλωτή είναι από την αύξηση της πρώτης ύλης. Η πρώτη ύλη και ως φυσικό αέριο και ως πετρέλαιο είναι εισαγόμενες στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι τη συνταγματική ευθύνη για αυτή την απόφαση έχει ο πρωθυπουργός.
«Δεν ξέρω τίποτα για πρόωρες εκλογές (…)Για την κυβέρνηση πρόωρες εκλογές δεν υφίστανται» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει ούτε θερμό επεισόδιο, ούτε πόλεμος με την Τουρκία» αυτό το καλοκαίρι.
«Η Τoυρκία δεν έκανε τελικώς κάποια απονενοημένη κίνηση το καλοκαίρι του 2020 όταν η Ελλάδα δεν είχε ακόμα τα Rafale, δεν είχε τα (F-16) Viber(…) και δεν είχε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Να το κάνει φέτος το καλοκαίρι, που η Ελλάδα είναι κατά πολύ ισχυρότερη από το 2020 και η Τουρκία πολύ πιο αδύναμη από το 2020 και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, όπου όλος ο κόσμος πια είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος στα θέματα της αλλαγής συνόρων, μου φαίνεται παράλογο» σημείωσε ο υπουργός.
Πηγή: politicus.gr